Huurverschil met de buren
Nog even teruglezen? Dat kan hieronder!
Als een woning verhuurd wordt, krijgt deze woning een nieuwe huurprijs. De huurprijs wordt bepaald door het puntensysteem. Even een voorbeeld... Stel dat je net bent verhuisd. Je krijgt buren die al 30 jaar in het huis naast jou wonen. De buren worden wat ouder en willen eigenlijk wel naar een appartement. Lekker gelijkvloers en geen werk meer aan de tuin!
Je buren huren het huis voor 500 euro per maand en jij 600 euro. Er zit dus 100 euro verschil in de huur, maar hoe kan dat? Dat komt dus door dat puntensysteem. De huizenprijzen stijgen harder dan de huurverhoging. En omdat de huizen dus steeds meer waard worden, ga je jaarlijks een beetje extra huur betalen. Maar als je gaat verhuizen mag de woningcorporatie de huur helemaal opnieuw berekenen. Als je buren dan willen verhuizen naar dat ene appartement, zou het dus zomaar kunnen dat zij meer moeten gaan betalen voor een kleinere woning! Je buren blijven dus lekker in hun goedkope woning zitten, terwijl ze eigenlijk kleiner willen wonen. En daarnaast zijn er veel gezinnen die heel hard een groter huis nodig hebben.
Daarom is de huursombenadering bedacht. Dat betekent dat dezelfde huizen, dezelfde huur moeten gaan betalen. Daarom wordt de huurprijs van je buren ieder jaar iets hoger. Zo komen de huurprijzen langzaam maar zeker steeds dichter bij elkaar. Hierdoor wordt het voor jouw buren juist aantrekkelijk om kleiner en dan wèl goedkoper te gaan wonen. En dan krijg jij nieuwe buren die veel te krap moesten wonen!