Tijdelijk prijsplafond energie

Van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023 geldt het tijdelijke prijsplafond energie. Het tijdelijke prijsplafond energie houdt in dat u in het jaar 2023 een maximale prijs betaald voor energie tot een bepaald verbruik.

€0,40 per kWh stroom tot een verbruik van 2900 kWh stroom

€1,45 per m3 gas tot een verbruik van 1200 m3 gas

Het maximale verbruik bij het prijsplafond ( 2900 kWh stroom en 1200 m3 gas) wordt verdeeld in 2 delen. 1 deel voor de jaarlijkse energierekening(eindafrekening) en 1 deel na de jaarlijkse energierekening (eindafrekening).

Om te kijken hoeveel gas en stroom u voor en na de eindafrekening kunt gebruiken, kunt u de handige tool die op de RTL nieuwssite gebruiken:

https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/5353205/prijsplafond-energie-zoveel-mag-je-verbruiken

In de winter wordt er meer energie verbruikt dan in de zomer. Hier is rekening mee gehouden in de berekening van de maximaal te verbruiken energie voor en na de eindafrekening.

De nieuwe tarieven worden automatisch verrekent. U hoeft dus niks aan te vragen.

Bij een verbruik boven de 2900 kWh stroom en 1200 m3 gas wordt het tarief dat in uw energiecontract is afgesproken berekend.

Is het tarief in uw energiecontract lager dan het tarief van het prijsplafond? Dan betaald u altijd het laagste tarief. Het tarief in uw contract is echter in de meeste gevallen hoger dan het vastgestelde prijsplafond. De regeling geldt voor vaste en variabele contracten.

Ook kleinverbruikers met een kleine energieaansluiting hebben recht op de tarieven van het prijsplafond. onder kleinverbruikers vallen:

- Huishoudens

- Zzp'ers

- Kleine bedrijven

- Verenigingen

Het prijsplafond geldt alleen voor energieaansluitingen in woningen, kantoorpanden en cafés.

Dit alles betekend ook dat er voor u per 1 januari 2023 een nieuw termijnbedrag wordt vastgesteld, waarin het prijsplafond is meegerekend. Het nieuwe termijnbedrag ontvangt u rond 1 januari van uw energieleverancier.

Voor meer informatie kunt u terecht op de site van de rijksoverheid:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopkracht/plannen-kabinet-met-prijsplafond-voor-gas-en-elektriciteit